Vaping blandt danske unge

I de seneste år har der været en stigning i populariteten af vaping blandt unge i Danmark. Ifølge en undersøgelse foretaget af Københavns Universitet steg antallet af 15-16-årige, der angav at have dampet inden for den seneste måned, fra 5,8 % i 2014 til 17,1 % i 2018. Denne stigning er bekymrende af flere årsager, herunder de potentielle sundhedsrisici forbundet med dampning og det faktum, at mange unge ikke er klar over disse risici. I dette blogindlæg vil vi se nærmere på vaping blandt danske unge og nogle af de farer, der er forbundet med denne nye trend.

 

Hvad er vaping?

Vaping er den handling at indånde og udånde en aerosabel væske ved hjælp af en elektronisk cigaret eller lignende udstyr. Væsken, som typisk er aromatiseret, indeholder nikotin og andre kemikalier. Mens de fleste mennesker tænker på e-cigaretter, når de tænker på vaping, er der faktisk en lang række forskellige apparater, der kan bruges til vaping, herunder vape penne, hookah penne, e-pipes og e-cigars. De fleste danskere køber Engangs Vape danmark.

 

 

Farerne ved dampning

Enhver, der tror, at dampning er en harmløs vane, bør tænke sig om igen. Talrige undersøgelser har vist, at vaping kan være skadeligt for dit helbred, selv om du ikke bruger nikotinholdige væsker. Først og fremmest indeholder fordampede væsker kemikalier, som kan være giftige, når de indåndes. Disse kemikalier kan forårsage lungeskader og andre luftvejsproblemer. Da mange mennesker desuden bruger væsker med smag, når de damper, udsættes de også for kemikalier, der bruges til at skabe disse smagsstoffer. Nogle af disse kemikalier er blevet sat i forbindelse med kræft. Endelig er der, fordi dampning er et relativt nyt fænomen, ikke tilstrækkeligt med langsigtede data til at fastslå alle de potentielle sundhedsrisici, der er forbundet med det.

 

Det er ikke sikkert at ryge, især ikke for unge mennesker, hvis krop stadig er under udvikling. Hvis du eller nogen du kender til at ryge, opfordrer vi dig til at stoppe og søge hjælp hos en sundhedsperson, hvis det er nødvendigt. Hvis vi alle arbejder sammen om at udbrede kendskabet til farerne ved dampning, kan vi gøre vores samfund mere sikkert og sundere for alle involverede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *